zaterdag 3 juni 2017

De Boerderij met juf Charlotte


Deze ochtend waren de kleuters helemaal overdonderd! Juf Charlotte liet niet veel over van de originele kikkerklas… De hele klas werd van kop tot teen aangekleed in het thema. De poppenhoek was een echte boerderijhoek geworden, vol met boerderijdieren, hooi en stro, eitjes en omeletjes om te bakken, kammen en andere verzorgingsmaterialen om de dieren even te verwennen.
In de bouwhoek stond een koe die aan de ene kant ‘gemolken’ kon worden en aan de andere kant konden de vlekken van de koe getekend worden. Ook de ontdekbak zat volledig vol, vol met mais, boerderijdieren, potjes en een weegschaal.
De boekenhoek werd een paardenverzorgingshoek! En buiten kon er gereden worden met de tractor of er werden misschien wel eendjes gevangen.
Het was echt een totale make-over.
In de namiddag deden ze dan ook nog een blote voeten pad: stappen in mais, hooi, zand, stro en als afsluiter… Stappen in de modder! Heerlijk om zo te kunnen genieten en beleven.
Rijden met de tractor door de verf! Wat is er nu leuker? Toegegeven… het was een beetje een smeerboel.. Maar als kleuter moet dit toch echt kunnen hé! Ook gingen ze nog een estafettespel doen: de boer moest zijn dieren terug verzamelen. Liefst alle koeien bij elkaar i.p.v. dat deze bij de schapen zouden staan.
In de namiddag gingen we een klein stukje wandelen op de fietsroute…. Stond daar wel plots een tractor zeker!? De papa van juf Charlotte liet alle kleuters eens zitten in de tractor, ze mochten draaien aan het stuur waardoor de wielen draaiden… Eens goed de wielen van de tractor bekijken, luisteren naar de motor van de tractor, wat een belevenis! 

Experimenteren met stro! Wat hadden ze een plezier! Stro in de verf doen en dan kladderen in een doos.. Tof! Leuk! Plezant!
In de hoekjes konden de kleuters verder aan de slag gaan: paardje rijden buiten, rijden op de tractors, boekjes lezen, puzzels maken, … Door al het hooi en stro in de klas kunnen we op bepaalde plaatsen de vloer zelfs niet meer zien
J Dus gingen we natuurlijk ook wel een beetje opruimen…Een kookactiviteit stond vandaag op de planning. Samen een spiegeleitje of een roereitje maken en een glaasje melk erbij drinken. De kleuters konden ook het verschil proeven tussen melk rechtstreeks van bij de boer en melk gekocht bij in de winkel. Benoemen welke voedingsproducten van welke dieren kwamen… Ook lazen de kleuters samen een boekje van “een koe die een ei legde”. Wat een bizarre titel J
In de namiddag konden we nog eventjes ons geleerde liedje van juf Charlotte zingen:
“Op de boerderij, wonen vele dieren, luister maar eens goed, wat het koetje/paardje/schaapje/hondje/poesje/geitje/eendje/.. doet”


De mediahoek werd nog opgestart, op de ‘symbaloopagina’ van juf Charlotte (zoals we deze van de klas ook hebben) konden de kleuters verschillende spelletjes spelen. Het voordeel van deze Symbaloo is dat je als leerkracht/ouder op voorhand zelf deze spelletjes kunt uitkiezen. Op die manier kan je je eigen ‘knoppenpagina’ aanmaken en telkens weer aanpassen.
Symbaloopagina van de kikkerklas: http://www.symbaloo.com/mix/kikkerklas
Afscheid nemen van juf Charlotte! Ze kwam het hele schooljaar bij ons in de klas, ook zij zag de kleuters elke keer opnieuw groeien. Elke keer deed ze erg leuke activiteiten met de kleuters die hen echt zullen bijblijven! Ik hoop natuurlijk dat wij haar ook erg veel hebben bij doen leren J We zullen haar zeker en vast missen en hadden dan ook een cadeautje voor haar voorzien (kijk maar eens op de blog!). Ik ben haar zeker dankbaar voor alles wat ze met mijn kikkertjes deed!
Ze trakteerde voor de laatste keer nog met een leuke/lekkere afsluiter.
Hopelijk tot nog eens!

Komende twee weken zullen we nog verder werken rond dit thema. Prettig weekend!Geen opmerkingen:

Een reactie posten