zondag 7 oktober 2012

Ons dier en de dieren van het bos!

Maandagochtend keken we nog een laatste keer in een themakoffer vol dierenspullen. Een halsband, foto’s, een uiltje, eekhoorn, egel, kikker, beer, … We dachten samen eens goed na en kwamen tot de conclusie: dit zijn dieren uit het bos, maar niet allemaal in ons bos. Sommige dieren zoals de beer, komen voor in andere landen en niet in ons eigen bos! De kleuters zijn dan ook leergierig! Elke dag vragen ze wat we vandaag gaan “leren” en ontdekken! Elke dag vragen ze naar werkjes die ze mogen maken. We gingen dan ook aan de slag: we moesten twee beren maken: eentje met verf en eentje met stift!Een superleuke dinsdagmiddag voor ALLE kleuters: we gingen met z’n allen naar het bos! “Eindelijk” zei Charle, “daar moesten we wel lang op wachten hé” zei Imani dan weer! J We maakten een kampvuur, zagen een hele mooie slak én er werd ook een kikker gespot!
We waren maar goed en wel terug, aten ons fruitje op én de mama van Imani was er al. Ze kwam op bezoek, samen met één van haar zes katten. Drie bij Imani thuis en drie bij de oma. De kleuters waren echt gefascineerd door het beestje! Elk dier dat op bezoek kwam,  kreeg hier een geweldige verwelkoming!Woensdag is meestal voor de kleuters dé muzikale dag! Vandaag stond er schrijfdans op de planning: met z’n allen naar de zaal en maakten we op muziek een vulkaan. Het lijkt een hoop strepen bij elkaar, maar zo leren de kleuters stap voor stap beter de beheersing van hun pengreep, leren stoppen/remmen, krullen maken (later belangrijk voor de letter L ed.), … .


Op donderdag kregen we bezoek van de “oma en tante” van juf Joke (van de berenklas). Zij kwamen  voor alle klassen poppenkast spelen! Het ging natuurlijk over diertjes, aangezien het vandaag Werelddierendag was! Eendje Kwak was niet meer gelukkig bij de boer en ging op zoek naar een nieuw huisje… Bij het hondje van de bakker was er geen eten dat Eendje Kwak zou lusten, bij Nikita en Nina was er te weinig plaats. Uiteindelijk kwam Eendje Kwak twee roze (dansende) hondjes tegen die voor hem wel een kamertje vrij hadden! Ze kregen van Eendje Kwak cadeautjes: dansschoenen en lekkere fruitgebakjes.

Vandaag werden alle werkjes meegegeven, jullie zullen het zien: het is een hele pak! De kleuters zijn zo leergierig dat ze allemaal heel erg graag iets komen maken en doen!
Af en toe zijn er “verplichte” werkjes omdat ik graag weet wat je zoon of dochter al kan en weet. Maar deze klas wil zelf meer, meer en meer! Ze willen alles weten en voor mij is dat super dat ik een thema telkens zo diep kan uitwerken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten