vrijdag 30 september 2016

Kikkers met Mondriaan!

Opnieuw starten we onze week met onze kunstenaar! Deze dag bekeken we verschillende kunstwerken en probeerden we te verwoorden wat we zagen, wat we erbij voelden, welke kleuren en vormen we zagen, … Ook maakten we groepswerkjes. Per drie kleuters werd er een canvas versierd, zoals Mondriaan natuurlijk. Iemand schilderde de zwarte lijnen, iemand de blauwe vlakken en nog iemand anders rood en geel. Vrijdag verloten we de werkjes onder de kleuters. Dit jaar maken we nog vaker groepswerkjes, dan worden die aan andere kleuters verloot.
Alles klaarzetten voor de "werkmannen"
Deze ochtend had ik een vergadering, maar de kleuters werden heel goed opgevangen bij juf Lena. Maar niet in onze klas… Enkele ramen moesten vervangen worden en dus mochten we gaan spelen in een ander klaslokaal. Samen kozen we welke spullen we konden meenemen. Na de eerste speeltijd konden ze dan terug naar hun eigen klasje.
We maakten ook nog een werkje vandaag. De kleuters kreeg een groot, maar leeg Mondiaan kunstwerk. In hun potje kregen ze allerlei vormen in verschillende kleuren. De kleuters moesten gaan meten op welk vlakje ze hun kaartje konden kleven. Het kaartje moest even groot zijn als het vlak. 

Kloddertje… Een leuk, gek, vreemd, … “iets”. Kloddertje zocht vriendjes, maar vierkant, cirkel, driehoek, rechthoek en ruit vinden hem niet zo fijn. Hij heeft geen ECHTE vorm… Het is maar een “kloddertje”… Maar wat de vormen niet wisten was dat Kloddertje zich kon veranderen in wat hij maar wou! Misschien wel in een hond, mens, dier, dino, … In alles!
Nog iets speciaals vandaag: Juf Lotje kwam even op bezoek en die zag vlak voor onze klas een kikker springen! We lieten hem even in een grote kom springen zodat we deze eens goed konden bekijken! Een kikker aan de kikkerklas, als dat geen toeval is! JFeest voor Luna vandaag! Hiep Hiep Hoera! Kaarsjes uitblazen, verjaardagskroon maken, liedjes zingen, … Lang zal ze leven in de gloria!
Vandaag deden we iets heel leuk! De kleuters legden willekeurig gekleurde papiertjes op een wit vlak. Daarna konden ze er met water op gaan spuiten. De papiertjes laten we ondertussen “drogen”. In de namiddag konden we de papiertjes verwijderen en bleef hun kleur achter op het witte vlak! Echt toveren kunnen wij! 


Hockus Pockus met een zoen, blauw en geel, dat wordt groen!
Hockus Pockus met wat raars, blauw en rood, dat wordt paars!
Hockus Pockus met wat franje, geel en rood, dat wordt oranje!

Kleuren mengen, Kunst zoals Mondriaan maken, … nu wordt het tijd dat we volgende week de kunstenaar in onszelf wakker maken! Ik ben alvast benieuwd wat dat gaat geven. 

Geel + Rood = Oranje


Geel + Blauw = Groen 

Rood + Blauw = Paars

Toen werden de werkjes verloot! 
We waren allemaal heel blij dat we deze werkjes samen konden maken!
Een volgende keer worden andere kleuters gekozen. Deze eerste keer werden onschuldige handen ingezet! Sommigen hadden erg veel geluk dat ze zichzelf konden "trekken"!

Fijn weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten