vrijdag 29 januari 2016

Ridders en Jonkvrouwen... Een bezoek aan het kasteel van Cortewalle!


Opnieuw hadden we zin in ons thema ‘ik verkleed mij’. De rollenspelen dat de kinderen hebben gedaan, is ongelofelijk! En op een of andere manier ben ik steeds de boef, de dief, de draak, de persoon die ze moeten vangen! Gelukkig maken ze af en toe van mij ook iets “goeds” J.
In de speelzaal gingen we bewegen met een hoofddeksel! Ze moesten de omloop volledig doen mét hun hoofddeksel (piratenhoed, brandweerhelm, …). 


Vandaag hebben we ons eigen superheldenmasker gemaakt. We kleurden het in zoals we zelf wilden, nadien moesten de kleuters het ook zelf uitprikken! “Zeg juf, wat een werk!” zei Rommert J. We deden ook nog verschillende dramaspelletjes met de verschillende verkleedkleren. Want vandaag was de laatste dag dat we de nadruk legden op “IK VERKLEED MIJ”. Vanaf morgen gaan we het vooral hebben over Ridders, Prinsen, Koningen, … 


“Ik ben een stoere ridder op een paard. Diridom diridom bombombom. 
In mijn hand heb ik een zwaard. Diridom diridom bombombom.
ik heb twee pluimen rood en geel, en ik woon in een kasteel.
Ik heb een ijzeren broek en jas Diridom diridom bombombom.
Ook dit schild komt goed van pas. Diridom diridom bombombom.
Ik heb twee pluimen rood en geel, en ik woon in een kasteel.”
Dit leuke liedje leerde we deze week zingen! Zeker het melodietje diridom diridom bombombom vonden ze erg leuk!! 
We begonnen ook aan een erg groot groepswerk! We knutselden samen met een doos en grote rollen een groot kasteel. Iedereen droeg zijn steentje bij tijdens het versieren en schilderen ervan!EINDELIJK! We telden er al een week naar af, vandaag gingen we allemaal samen naar het kasteel van Cortewalle in Beveren. We aten op school nog onze boterhammen op, maar daarna waren we onmiddellijk weg! Met de bus van Dries reden we naar Beveren, naar het kasteel. Daar werden we opgewacht door de kasteelvrouwe Gravin Jozefien en haar meid Marie. 
Samen met de Gravin zijn we alle kamers van het kasteel gaan bezoeken. En we begonnen in de Ridderkamer… Daar werden enkele jongens, die het wilden, tot Ridder geslagen. Ook de meisjes mochten allemaal iets doen. Ze kozen uit de jongens hun Ridderprins en deden er een oeroud spelletje mee: gooi elk een eikel in bewegend water en als de eikels botsen zal het huwelijk geslaagd zijn, maar als de eikels niet botsen was het gedoemd om te mislukken. Maar… De eikels botsten! De Gravin schrok ervan, dit was nog nooit elke keer gelukt!
We gingen ook naar de eetzaal kijken, het echte oude mini-toilet met uitzicht op de gracht rond het kasteel. Door het vele water is het Kasteel van Cortewalle een waterkasteel. En nog zoveel meer! Kijk maar dit weekend op de blog voor de vele foto’s.

 de mooie grachten errond. 

De jongens (met wat meer durf ;-)) lieten zich tot ridder slaan!Prachtig plafond 


Vandaag werkten we aan ons eigen kasteel. Iedereen mocht aan zijn of haar eigen kasteel werken. We maakten er kantelen op, schilderden de torens, …

We lazen ook een leuk boekje van Ridder Roek. 
Prettig weekend! 
juf Renske

Geen opmerkingen:

Een reactie posten