vrijdag 8 januari 2016

Noord- en Zuidpool, brrr wat koud!

Zuidpool                      Noordpool

Dag mama’s en papa’s, allereerst nog mijn allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Ik hoop ook dat de nieuwjaarsbriefjes goed gelukt zijn J
Voor de vakantie hebben we samen het thema afgesproken. De kinderen hebben meebeslist. Ze wilden meer weten over sneeuw en ijs. “Dus waar ligt er nu een heel jaar ijs en sneeuw” vroeg ik… “op de Noordpool natuurlijk” riep Jore!
En gelijk heeft hij! Het is natuurlijk voor de kleuters een beetje abstract om te denken dat er buiten ons land nog veel meer is. Ja, we gaan wel op reis, maar die landen, de ligging, de wereld, … dat is toch nog iets moeilijks hoor!
Om het een beetje duidelijker te maken hebben we op ons raam een wereldbol geschilderd en hebben we er met één stipje ons hele land op kunnen aanduiden.

Pinguïn, ijsbeer, walrus, zeehond, poolvos, poolhaas, orka, beluga, potvis, … jawel hoor vele dieren daar op die polen! We hebben vandaag geleerd dat op de Noordpool de ijsbeer leeft en op de Zuidpool de pinguïn. En dat ze elkaar dus nog nooit hebben gezien! Bizar hoor!
We leerden ook dat Eskimo’s liever hebben dat we hen Inuït noemen en dat zij leven op Groenland, maar dat het daar niet zo groen is J En dat de pooldieren van de Zuidpool moeten kunnen vliegen of zwemmen. We weten er al erg veel over!
 
IJsbeer
 
Pinguïn 
(Gekke) Pinguïn
Sneeuwuil
Baby-pinguïn 
Husky

Orka
Walrus 
Wolf


Hoera! Juf Lotje is terug!! Wat waren de kleuters blij om haar terug te zien! Vanaf nu zullen we terug met haar turnen.We werkten ook nog verder aan onze eigen wereldbol! Met veel lijm en krantenpapier maakten we een “bol”.

Vandaag lazen we een verhaaltje van Lars de kleine ijsbeer! Wat een avonturen van de kleine beer…

In de namiddag maakten we twee verschillende soorten ijs… IJs om mee te schilderen (water + verf) én ijs om op te eten. We goten een flesje fruitsap leeg in kleine vormpjes, staken er een stokje in en samen gingen we het wegzetten in de diepvriezer van Peggy!


Op maandag bracht ik een walrusje mee. Een speelgoedje… Maar niet zomaar eentje! Deze moest je in het water leggen en het zou GROEIEN! En dat deed het. Elke dag trokken we er een foto van, zodat we goed zouden kunnen zien hoe hij zou groeien! Wat een zicht J De kleuters vinden het hilarisch. Vandaag konden we schilderen met onze zelfgemaakte verfijsjes en nadien konden we genieten van een "fruitsapijsje". Mmmmmm

Schrijfdans van de platte 8 (wij maken er nog een Pinguïn van) 


Schilderen met verfijsjes! 


Opeten van lekkere fruitsapijsjes Prettig weekend! 
juf Renske en Cézar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten