zaterdag 22 september 2012

Mijn huisdier / strappdag!

We begonnen deze week met ons nieuwe thema: “mijn dier”. We begonnen het thema met een gesprek: welke dieren hebben we thuis, welke dieren leven in het bos, kan je alle dieren zelf thuis hebben, moeten sommige dieren iets speciaals hebben om gelukkig te zijn (vrijheid, water, lucht, eten, andere dieren, …). Wat mij vooral opviel was dat de kinderen enorm bezig zijn met hun eigen dier! Ze zijn er heel bewust van dat je er goed voor moet zorgen, je het nooit pijn mag doen en dat je nooit zomaar aan een vreemd dier mag komen!
We speelden ook nog een spelletje: ik legde allemaal dezelfde prenten van een dier op de grond in de kring: de kleuters moesten de ene prent eruit halen die net een beetje anders is (een oog minder, een oor minder, een slang zonder tong, een staart die korter is, een neus die weg is, …) Een visueel spelletje waarbij de kleuters heel aandachtig moeten kijken. Nadien mochten ze het zelf proberen op een werkblaadje.


 De winkel werd omgetoverd tot dierenwinkel! 

 We tekenen een eigen dier (zonder voorbeeld!) Julie trakteerde op prachtige (en lerkkere!) suikerbonen! Vorige week werd ze grote zus van Elise!  


Vandaag (op dinsdag) mochten de kleuters die alreeds een schoendoos bijhadden beginnen aan hun eigen aquarium. Aangezien vele kleuters zelf visjes thuis hebben en we volgende week een kijkje gaan nemen bij Arianne thuis, maken we ons eigen aquarium!
Verder speelden we in alle hoekjes, vooral de poppenkast is een zeer gegeerde hoek! Deze week ging de hoek voor de eerste keer open, en dat vonden ze echt GEWELDIG! Ze mogen zelf een verhaaltje verzinnen, en spelen voor de andere kleuters! Ik zat er zelf gefascineerd naar te kijken, hoe de kinderen op elkaar kunnen inspelen!
We kregen ook bezoek in de klas: de mama van Amy kwam langs met een kitten! Een van de nieuwe begrippen die de kinderen leerden!


  Op woensdag mogen we schilderen! Niet zomaar hoor! We keken eerst heel goed naar verschillende dieren, benoemden hun specifieke kenmerken en mochten zo een masker schilderen: er was keuze uit een schaap, kip, hond, koe of een beer. De resultaten kunnen jullie volgende week bezichtigen als de maskers helemaal afgewerkt mee naar huis gaan!
Vandaag kwamen er twee diertjes op bezoek: de heel lieve en enthousiaste hond van Yanko! En de langharige cavia van Liena.
De kleuters vonden het echt FANTASTISCH!
 

 


Op donderdag werd er vooral veel gesport! Aangezien de bus nog in de garage werd gemaakt, gingen we TE VOET naar de sporthal! Hand in hand, in een lange rij stapten de kikkers en de konijnen samen naar de sporthal! Een goede voorbereiding op de STRAPPDAG: verkeerseducatie alom! En gelukkig wisten de kinderen zelf al behoorlijk veel! Naar de sporthal stappen was geen probleem, maar terug naar school stappen… Daar hadden sommige kleuters niet veel zin in! J Moe dat ze waren J
We beginnen ook meer en meer de “correct” begrippen te kennen om dieren te benoemen: kat, kater en kitten / reu en puppy / veulen, kalf, …


Eindelijk is hij er! Die dag dat we onze fiets mogen meebrengen, die dag dat we met krijt mogen kleuren op de grond, die dag dat we een parcours gaan fietsen, die dag dat Octopus (het verkeersdiertje) in de klas op bezoek komt en een verkeersverhaal vertelt! HET IS STRAPPDAG!
Een behoorlijk hectische dag! Maar we hebben ons goed geamuseerd!

Prettig weekend!
juf Renske
 

1 opmerking: