vrijdag 13 oktober 2017

Herfst is in het land!
De praatkoffer stond deze ochtend klaar… Hij puilde zelfs een beetje uit… Zo vol zat hij! Vliegenzwammen, eikels, kastanjes, hazelnoten, walnoten, paddenstoelen, kabouters, egeltjes en eekhoorns, vossen en mussen, … Veel te veel om op te noemen! We hadden dus redelijk wat materiaal om over te gaan praten en reflecteren! We gingen onze klas natuurlijk ook wat aankleden naar het thema en konden vandaag al onze eigen herfstboom gaan maken. We gingen daarvoor eens goed kijken naar de blaadjes die Arthur en de juf hadden meegebracht. Sommige nog groen, andere al helemaal bruin, hier en daar een beetje geel, rood en oranje! Echte prachtige herfstkleuren!!! Dan konden we ook zelf aan de slag gaan!Normaal gezien gingen we vandaag naar het bos gaan, maar in de regen hadden we er niet zoveel zin in… Mocht het nu in de ochtend geregend hebben, konden we ’s middags wel nog gaan om in de plassen te gaan stappen met onze laarsjes, maar dat was niet het geval. We bleven dan maar op school en knutselden nog een stukje van ons grote bos! We houden het weer in de gaten!
In de kring gingen we enkele begrippen toepassen op concreet materiaal: veel en weinig! Veel noten en weinig eikels leggen of veel kastanjes en weinig walnoten, … Dat was eerst even zoeken... Want wat is nu ‘veel’ of ‘weinig’.
In de zaal gingen we nog een parcours doen zoals echte kabouters dat kunnen!
Over gevaarlijke takken stappen, in de plassen springen, over de stenen stappen, in het holletje kruipen en over de boomstam stappen.
Vandaag moesten we toch onze mooie laarsjes al eens aandoen hoor mama’s en papa’s, die hangen daar nu al bijna twee dagen te blinken aan onze kapstok… Het begon te kriebelen om ze aan te doen! Dus dan deden we dat ook. Ondertussen oefenen we het aan- en uitdoen van onze schoenen helemaal zelf (en beseffen ze het niet eens J)! We gingen in onze eigen schooltuin op zoek naar herfstschatten… En we kwamen er VEEL tegen! Een vliegenzwam in onze tuin!
DE ZON SCHIJNT!!! DUS… deze namiddag gingen we naar het bos! Elke week komt ook juf Lena een middag helpen in onze klas, had zij even geluk dat ze mee met ons naar het bos kon J We zagen prachtige bomen die hun blaadjes lieten vallen, bomen nog helemaal groen en bomen al helemaal geel! We zochten takjes waarmee we zullen schrijven en tekenen in de klas en eikeltjes om in onze ontdekbak te steken! En toen we terug naar school stapten, zongen we ons liedje van “Egeltje Prikkebolletje”. Het was zalig in het bos! Hele flinke kindjes die nog helemaal verwonderd waren/zijn van de natuur, zelf natuurlijke materialen zochten en verzamelden en elkaar hielpen! Ik was (alweer) een fiere juf!
Voordat we naar huis gingen las ik nog het verhaaltje van ‘Saar in de herfst’ voor. Even snoezelen in de klas…


Naast onze school is er een ‘fietsspoorweg’, daar zijn ook altijd prachtige herfstbomen te zien. Omdat ik het als juf erg belangrijk vind dan kleuters de herfst echt waarnemen, gingen we na een bezoekje in de schooltuin en het bos ook daar een kijkje nemen. We zagen de prachtige bomen voor onze ogen bijna veranderen. We gingen natuurlijk ook nog spelletjes spelen zoals tellen: ‘hoeveel eikeltjes heb jij gevonden’, waar zijn er veel blaadjes en waar weinig, we gingen ook de blaadjes vergelijken met elkaar: groot of klein, rond of getand, geel of groen, …

Zoals jullie kijken lezen (en zien op de blog) zitten we niet stil in de klas! Er staan ons nog vele leuke dagen, weken en momenten te wachten!


Fijn weekend!


1 opmerking: