zaterdag 20 februari 2016

Kunst met Picasso!Dag mama’s en papa’s, we konden alweer starten na een weekje vakantie! En wat een start deze week. Met de hele school deden we een heuse ochtendgymnastiek om het een beetje warmer te krijgen. Het was namelijk Dikke Truiendag! De verwarming ging enkele graden lager en we deden verschillende “opwarmspelletjes”.
Eens we in de klas waren, zagen we de praatkoffer alweer klaarstaan.
Helemaal gevuld met spullen! Verf, schilderspalet, boeken over kunst en kunstenaars, klei, plasticine, verfborstels, kwasten en penselen, … Wat een hele boel. We bespraken enkele kunstwerken van Picasso! Wat een gekke gezichten!
We gingen zelf aan de slag: we moesten goed kijken in de spiegel en zagen ons eigen gezicht en probeerden het na te schilderen.
Dikke truiendag! 
Kunst is voor de kleuters een moeilijk gegeven. Maar toch willen we in dit thema de kleuters leren om naar kunst te kijken. Elke keer kunnen ze iets anders zien en niet iedereen moet hetzelfde kunstwerk “mooi” vinden. Vandaag bekeken we enkele kunstwerken en bespraken welk gevoel we erbij kregen. Sommige kunstwerken waren erg kleurrijk met leuke vormen: daar werden we wel vrolijk van. Andere werken waren dan weer somber door de afbeeldingen en de donkere kleuren.
We gingen ook zelf weer aan de slag. Picasso heeft een kunstwerk gemaakt van  5 vormen en 5 kleuren. Daarna schilderde Picasso er ogen, een neus en mond op. Dit deden we zelf ook! Alleen kleefden wij de lichaamsdelen erop, geknipt uit tijdschriften.

Picasso is ook gekend om zijn geometrische vormen en vele kleuren. Vandaag mochten de kleuters hun eigen, “echte” kunstwerken maken. We vulden kleine flesjes met verf en water, mengden ze en daarna konden we ermee gaan spuiten! We maakten ECHTE kunst op een doek!
Aan de puzzeltafel konden we aan de slag met verschillende soorten knopen. Verschillende vormen en kleuren.
Ook konden we één kleur rangschikken. In de verfwinkel liggen altijd verfkaartjes. We kregen 8 verschillende tinten groen en konden deze dan supergoed rangschikken van licht naar donker OF van donker naar licht. 


In het begin van de week trok ik een foto van de kinderen. Vandaag kregen ze deze foto te zien… Maar er was iets misgegaan! Er stond maar een half gezicht op. De kleuters konden dan hun eigen gezicht afwerken (met Picasso in gedachten). Abstract… dan kan je wel zeggen J 

Hokus Pokus met wat franje… Geel en rood dat wordt… ORANJE!
Hokus Pokus met wat raars… Rood en Blauw dat wordt … PAARS
Hokus Pokus met een zoen…  Geel en Blauw dat wordt … GROEN

We gingen natuurlijk ook kleuren mengen! Wat een plezier. De kleuters voelden zich echte tovenaars. 


Prettig weekend! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten