vrijdag 3 februari 2017

We zijn echte bakkers!


Deze week kregen we het gezelschap in de klas van juf Charlotte. Ze ging deze week onze hoeken helemaal aankleden in het thema van “de bakker”. Ze toverde onze poppenhoek om tot bakkerij. Met een heuse oven, allemaal spullen die de bakker kan bakken en nadien verkopen in zijn/haar winkel! Na een paar dagen spelen werden de kleuters zelfs uitgedaagd om te gaan “betalen” met jetons. Eerst een keuze maken uit de bakkerij en dan moest de verkoper goed tellen hoeveel er moest betaald worden.
Ook in de andere hoeken was er veel speel- en leerplezier!
De boekenhoek werd helemaal heringericht, de onthaalhoek werd aangekleed, aan de ontdekhoek werden de kookwekkers gehoord (en neem dat maar vrij letterlijk 
J ).
Natuurlijk vierden we ook nog feest voor NELL!! HIEPERDEPIEPHOERA!!!

Vandaag gingen we turnen op school, samen met juf Charlotte gingen de kleuters een estafettespel spel voor bakkers. De broden moesten verdeeld worden onder de verschillende bakkers, maar wel op kleur. Een oefening op snelheid, spelregels en samenwerken! Na een paar keer oefenen, lukte het al veel vlotter.
In de hoekjes werd er nadien ook nog geknutseld: we maakten een bakker. Hier hebben we deze week natuurlijk nog wat werk aan: zijn bakkersmuts vouwen, een gezicht tekenen, knopen kleven op de trui, … 


We keken er al even naar uit… Maar vandaag gingen we eindelijk naar de bakker… “Naar een echte bakker?” vroeg Yana… Jaja, de echte bakker! 
Met de bus gingen we naar ‘Bakker Kris’. Daar waren we welkom en werden we warm onthaald door bakker Kris zelf! We deden onze jassen uit, want de bakker waarschuwde ons al dat het er warm zou zijn… Al die ovens hé! We gingen eerst naar het magazijn. Gigantische zakken vol met verschillende soorten meel. De bakker zette een grote pot op een grote weegschaal en we begonnen het meel te scheppen in de grote pot. Wanneer we alle ingrediënten hadden, gingen we naar de “echte” bakkerij. Alles was er in het groot, tegenover in de klas J Het meel, gist en nog wat andere ingrediënten gingen samen in één grote kom en alles werd gekneed in een machine. Ondertussen gingen we naar een andere oven kijken. Daar waar de sandwiches en pistolets in worden gebakken. Er waren net wel 200 sandwiches gebakken en daar mochten we een keertje van proeven!
We mochten verschillende soorten deeg voelen, kneden en ruiken. We stelden natuurlijk ook veel vraagjes. Daar hadden we op voorhand goed over nagedacht. Terwijl het deeg van het brood nog werd gekneed, gingen we boterkoeken maken: een rozijnenkoek, een strikje, een chocoladekoek (en we mochten allemaal een volledig stuk chocolade opeten) en een confituurkoek! Proeven van de slagroom kon ook niet ontbreken natuurlijk.
Wanneer we alles gezien en gedaan hadden, gingen we nog aanschuiven in de winkel. Alles wat de bakker maakt, wordt ook verkocht. Zelf kochten we er boterkoeken, zodat we deze op school konden opeten! We kregen ook allemaal een cadeau mee naar huis! Een brooddoos met foldertjes en lekkere chocoladecentjes! Bedankt bakker Kris voor de leuke dag!!! Jullie hebben er klantjes bij J 

Experimenteren met meel en lijm was een hele leuke ervaring. Ook werkten we vandaag onze bakkers af en knutselden we een mooie plaat voor de bakker. Deze gaan we natuurlijk nog bezorgen aan de bakker! De kleuters kunnen maar niet zwijgen over het bezoek, het heeft hen een hele intense beleving gegeven!
Met juf Charlotte werd een tof spel gespeeld: er lagen verschillende taarten voor de kinderen. Er waren ronde, vierkante en driehoekige taarten, ook waren sommige taarten dik en andere dun en dan waren ze ook nog eens klein of groot.
De kleuters kreeg een kaartje met daarop verschillende elementen: of de taart rond moest zijn en groot? Of misschien wel klein en dun? Voor wie het al goed kon, konden we het ook een beetje moeilijker maken: een grote taart, die dun is en vierkant. Dan moesten de kleuters als met drie eigenschappen rekening houden!

Vandaag was het nog een bakdagje! We maakten zowel iets om echt op te eten met echte ingrediënten als iets wat nep was. Met juf Charlotte maakten de kleuters met zoutdeeg nog een taartje, met mij maakten we samen een cake. Deze kunnen we dan deze namiddag gezellig samen opeten! Mmmmm 
BRANDOEFENING!! Gelukkig krijgen we altijd even op voorhand de kans om de kleuters te "waarschuwen" voor de oefening. Ik vertelde de kleuters dat de directeur ons wou foppen! Ondertussen kon hij zien of we wel goed en netjes in een rij naar de overkant kunnen stappen. Ondertussen werden de klassen nagekeken of de lichten uit waren en de deuren dicht. OEF!! Iedereen veilig en alle klassen dik in orde. Hopelijk blijft het steeds bij een oefening... 

 BRANDOEFENING:


Prettig weekend allemaalGeen opmerkingen:

Een reactie posten