vrijdag 18 oktober 2013

De blaadjes vallen van de bomen... En we houden een natuurmiddag!


Dag mama’s en papa’s, een nieuwe week gestart en we vlogen er onmiddellijk weer in! Vorige week kleurden we de herfstblaadjes van een boom in, vandaag gingen we de stam maken. Maar gewoon inschilderen is maar zo gewoon hé! Daarom schilderden we met blaadjes die vasthingen aan een takje! Een heel speciaal effect! (zand in de verf).
Dit was een keuzeactiviteit, niet elke kleuter heeft dit gemaakt omdat ze zelf mochten kiezen of ze het maakten! Spannend, want sommige kleuters zeiden: “ik ga dat niet maken”.. En ik ben benieuwd wat ze gaan zeggen wanneer deze mee naar huis mogen! (
à “En ik dan? Waar is die van mij? Ik wil het toch ook  nog doen hoor juf!”)
  Op dinsdagmiddag hielden we met alle kleuterklassen een natuurnamiddag. De ouders en grootouders werden uitgenodigd en in de kikkerklas kwam de mama van Ilias ons helpen. Samen met haar sorteerden we eerst alle blaadjes nog een keertje, benoemde de blaadjes nog een keer en dan mochten we met deze blaadjes (die we zelf droogden!) aan de slag. We kregen een glas en mochten daar speciale lijm op smeren, vernislijm, en dan blaadjes op kleven en dan nog eens overgaan met deze lijm. We maken allemaal onze eigen lantaarn!
Dit was onze regenactiviteit, aangezien het slecht weer was konden we buiten niks gaan doen…
L (jammer genoeg!) In het volgende seizoen gaan we jullie opnieuw uitnodigen en ik ben benieuwd of we dan een activiteit gaan kunnen doen in de sneeuw?! J Zo willen we de kleuters extra bewust maken van de natuur, het zorgen voor de natuur, …


Vandaag kregen we van de opa van Luna nog een zakje vol met bolsters, kastanjes en gedroogde blaadjes! Deze zullen zeker en vast nog van pas komen! Bedankt!
We speelden verschillende spelletjes in de kring: raadselspelletjes, fluisterspelletjes, … En de kleuters doen goed mee!
We stempelden ook stekels voor een egeltje met een VORK! Een speciaal effect!
Ook werkten sommige kleuters nog aan hun “logische volgorde”: een spinnetje weeft haar web, de kleuters kleven de verschillende kaartjes in de juiste volgende. 

 Zoals jullie al wisten: we maakten vandaag FRUITIJSJES! Niet echt aangepast aan het weer, maar de kinderen mochten zelf kiezen uit ons gewonnen kookboek van Nellie en Cézar. We mochten de drie verschillende fruitsoorten fijn snijden, mixen, suiker en water toevoegen en in potjes laten invriezen! Tijdens de middag konden we er heerlijk van smullen! Mmmmm maar ook Bbbbrrrrrr koud!!
Gisteren stempelden we met een vork de stekels van een egel. Maar vandaag schilderden we zelf een egeltje. Vormgeven is iets wat voor kleuters nog moeilijk is, maar noodzakelijk! De kleuters mogen tijdens het vrij spel steeds vrij kleuren, ik merk dan dat steeds dezelfde kleuters vragen om te tekenen. Vormgeven is nog moeilijk en soms willen de kinderen al eens “opgeven” omdat het te moeilijk is. Dit is juist heel belangrijk: ze geven het vorm naar hun mogelijkheden én fantasie!

 BANAAN
 APPEL
 KIWI


MMMmmmmm IJsjes!
Jammer genoeg ging het toneel vandaag niet door. MAAR gaat het wel door op vrijdag 6 december! Deze ochtend was ikzelf niet op school, ik was naar een bijscholing! De kinderen wisten dit natuurlijk J en juf Sabrina kwam bij de kindjes in de klas. Samen met haar maakten de kikkertjes propjes crêpe papier en maakten er een mooie herfstboom van.
In de namiddag was ik terug op school! We hebben toen nog verschillende werkjes afgewerkt, maar ook nog genoten van een héél mooi boekje dat we mochten gebruiken van juf Hilde: “Wat nu oliver?”.

 
 Prettig weekend!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten