zaterdag 21 januari 2017

Kikkerprins en de prinses in de klas!

Deze ochtend begonnen we er direct stevig aan. Vorige week kregen we verschillende materialen om een stevig kasteel te bouwen, deze week gingen we het echt volledig uitwerken. Dus opnieuw verder aan de slag, met nieuwe problemen die de kleuters moesten oplossen.Na de speeltijd kregen de kleuters een foto te zien van een kikker gemaakt van hartjes… de reactie van de klas was… “oooooooh”…. Ik stelde de vraag: “hoe kunnen we dit zelf ook maken?”, “jij moet hartjes tekenen juf!” zei Lina. “Dat is veel te veel werk hoor” zei ik. “We moeten naar het tovermachine” zei Juliette. “Ja, dat is een goed idee”, samen zochten we een mooie afbeelding van een hartje op de computer. We telden hoeveel hartjes we nodig hadden om de kikker te maken en we toverden de hartjes naar het tovermachine… Toen we daar aankwamen lagen ze er al! Wauw… magie van de kikkerprins!! We konden de hartjes uitknippen en samenstellen tot een kikker.


Spannend…. Deze middag gingen we bewegen.. maar eigenlijk was het deze keer niet om te turnen, maar wel om te dramatiseren. We speelden het verhaaltje van de kikkerprins na, een keertje of vijf telkens met andere kleuters die een rol mochten vertolken.
Na een paar herhalingen konden sommige kleuters het verhaaltje al goed uitbeelden. We besloten dan maar om een heuse voorstelling te houden voor alle andere kleuterklassen. Deze proberen we donderdag of vrijdag in te plannen.
Sommige kleuters gaven direct aan “ik niet hoor, dat durf ik niet” terwijl anderen er stonden voor te springen. We kozen de rollen en voor elke rol was er ook een materiaalmeester. Zodat elke kleuter betrokken wordt bij het gebeuren.
Ook kregen we even hulp in de klas. Enkele beren van juf Joke kwamen ons helpen in de klas. Stevig bouwen met blokken of noppen is niet zo eenvoudig… De beren kwamen het de kikkers even tonen en aanleren hoe ze dat het beste doen. Fijn dat we zo van elkaar kunnen leren!! Deze ochtend werd er verder gewerkt aan de tafels met de verschillende spelletjes. Ook speelde ik zelf mee in de verschillende hoekjes.
Ook werd er natuurlijk nog veel gedramatiseerd in de verkleedhoek en aan de verteltafel! 

Vanmorgen speelden we het sprookje nog een keertje na en dat ging behoorlijk vlot!!! Ook in de hoekjes zag ik mooie rollenspelen en fantasieverhalen tot zijn recht komen. Steeds opnieuw verzonnen de kleuters een situatie waarrond ze speelden. Ook het gemaakte kasteel vinden ze geweldig! Ikzelf trouwens ook! Doordat de juf moest vergaderen konden we vandaag het sprookje niet meer uitspelen voor de andere kleuters, morgen moet dat zeker lukken! (hopen we…) We ronden het thema af, kijken nog eens naar de geschilderde prinsen en prinsessen van elkaar, vertellen hoe we aan de slag zijn gegaan en wat we allemaal hebben geschilderd. Ook werden de verschillende hoekjes opgeruimd want volgende week staan er ons alweer nieuwe avonturen te wachten!

De kleuters kozen het volgende thema zelf… 

UITSPELEN VAN HET SPROOKJE VOOR DE MUIZENKLAS en DE BIJENKLAS:
 

Fijn weekend!

juf RenskeGeen opmerkingen:

Een reactie posten